ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

To ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΛΙΑΣΚΟΥ» ιδρύθηκε το 1995 στο Κοντοδεσπότι – Δήμου Μεσσαπίων, Ευβοίας και λειτουργεί συνεχόμενα μέχρι σήμερα προσφέροντας δωρεάν ξεναγήσεις σε οργανωμένες ομάδες και χιλιάδες μεμονωμένους επισκέπτες.

Το 2003 πραγματοποιήθηκε κτιριακή επέκταση και αναδιάταξη για να φιλοξενηθεί μεγάλος αριθμός κειμηλίων που παρέμενε αποθηκευμένος και μετά από έγκριση του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ το μουσείο λειτουργεί πλέον ως Ν.Π.Ι.Δ. Τα εγκαίνια του νέου Μουσείου έγιναν από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο (29-9-2003).

Τα εκθέματα του Μουσείου είναι κειμήλια που απεικονίζουν κατά χρονική σειρά την Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας (Επανάσταση 1821, Οθωμανική περίοδος, Κρητικές Επαναστάσεις και Πόλεμος 1897, Μακεδονικός Αγώνας, Α’ και Β’ Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Μικρασιατική εκστρατεία, Β’ Παγκόσμιος πόλεμος, Μέση Ανατολή, Εθνική Αντίσταση). Εκτίθεται πρωτότυπο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, στολές, κράνη, παράσημα, ξίφη και όπλα του Ελληνικού Στρατού και των κατά καιρούς συμμάχων και αντιπάλων στρατών.

Στόχος όλων όσοι εργάζονται για το Μουσείο, είναι η σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν και η ανάδειξη των αρχών και των ιδανικών του ελληνισμού στην πραγματική τους διάσταση.

Η όλη προσπάθεια αποτελεί την έκφραση σεβασμού για τις ανεκτίμητες θυσίες των προηγούμενων γενεών, έτσι ώστε εμείς να απολαμβάνουμε τα αγαθά της ελευθερίας και της ευημερίας.

Τα εκθέματα εμπλουτίζονται συνεχώς με αγορές κειμηλίων που αναζητούνται σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΔΡΥΤΗ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΛΙΑΣΚΟΥ

 

Ο Τάσος Λιάσκος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Αυγούστου 1957, είναι παντρεμένος με την επιχειρηματία Χριστίνα Τετράδη και είναι πατέρας 3 παιδιών.

Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ). Εργάστηκε ως οικονομολόγος και σύμβουλος ανάπτυξης επιχειρήσεων και έχει  εκπονήσει πλήθος οικονομοτεχνικών μελετών βιωσιμότητας επιχειρήσεων, ενώ ασχολήθηκε εκτενώς με φοροτεχνικές υποθέσεις.

Η ενασχόληση του με την πολιτική ξεκίνησε το 1986, ως Υποψήφιος Δήμαρχος Ν. Λιοσίων (Ίλιον). Από το 1986 έως το 1989 ήταν Δημοτικός Σύμβουλος Ν. Λιοσίων και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου.

Από το 1989 έως το 1993  διετέλεσε Νομάρχης Σερρών.

Από το 2000 έως το 2009 εκλέγεται Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Εύβοια, από όπου και κατάγεται.   Από το 2000 έως το 2004 ήταν εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής. Από το 2001 έως το 2004 ήταν Υπεύθυνος του Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας.  Από το 2004 έως το 2009 διετέλεσε μέλος των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου, Μορφωτικών Υποθέσεων και της Διακομματικής Επιτροπής Φιλίας με Κοινοβούλια άλλων χωρών.

Από το 2004 έως το  2006 διετέλεσε Υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης στην Κυβέρνηση Καραμανλή.

Από το 2012 έως το  2015 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Τουρισμού στην Κυβέρνηση Σαμαρά.

Έχει διοργανώσει πολλές ιστορικές εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ κειμήλια του Μουσείου του έχουν παρουσιαστεί σε σημαντικές ιστορικές και πολιτιστικές εκθέσεις.

Έχει γράψει  τέσσερα ιστορικά βιβλία:

  • 1. «Νομός Σερρών – Πρόσκληση Γνωριμίας» (1993)
  • 2. «Αγώνες και Άρματα» (2005),
  • 3. «Τα όπλα του Μακεδονικού Αγώνα» (2008)
  • 4. «Πολεμώντας από το Καλπάκι εως τη Μέση Ανατολή 1940-44» (υπό έκδοση).